השוואה בין מתרגלי "מחשבת הגוף" לבין מתרגלים בפעילויות גופניות אחרות במדדים של איכות החיים, בריאות גופנית ופסיכולוגית ותפקודים קוגניטיביים
מטרת המחקר הייתה להעמיק את הידע אודות התרומה של מחשבת הגוף (מה"ג) עבור מתרגליה. מתוך עדויות אישיות והתבוננות המורים מסופר על תרומות והתקדמויות. הפעם הבדיקה הייתה אמפירית ועסקה במדדים שניתן גם לכמת. משכך, נבדק הקשר בין התרגול במה"ג לבין מדדים של בריאות, איכות חיים ורווחה פסיכולוגית וכן, תפקודים ניהוליים שביניהם מיומנויות קוגניטיביות. המיומנויות הקוגניטיביות כוללות זיכרון עבודה, יוזמה, גמישות מחשבתית, התארגנות, תכנון, ופתרון בעיות המאפשרים שליטה על התנהגות, מחשבה ורגש. הבדיקה נערכה באמצעות השוואת המדדים האלו בין העוסקים במה"ג לבין העוסקים בפעילויות גופניות אחרות.
….
תוצאות המחקר הראו כמשוער, שמתרגלי מה"ג משיגים ציונים גבוהים יותר במטלות הקוגניטיביות שנבדקו, ביניהן למשל שטף מילולי וזכירת ספרות. כמו- כן מתרגלי מה"ג דיווחו על רווחה פסיכולוגית גבוהה יותר. בשונה מהמשוער לא נמצאו הבדלים בין הקבוצות במדדי הבריאות הגופנית. חשוב לציין שהתוצאות מצביעות על קשרים ולא על סיבתיות. הקשר שנמצא כאן בין תרגול מה"ג לבין התפקודים הקוגניטיביים הגבוהים יותר בקרב מתרגלי מה"ג בהשוואה למתרגלים בשיטות אחרות מרתק. כך נכון ביחס לרווחה הפסיכולוגית. במילים אחרות מעניין לראות שחרף העובדה שהמתרגלים בשיטות השונות ובמה"ג מדווחים על בריאות גופנית דומה הם נבדלים במיומנויות הקוגניטיביות וברווחה המדווחת…..
הגילים של משתתפי המחקר והממצאים מרמזים על הפוטנציאל הגדול שטמון במה"ג לאוכלוסייה מבוגרת המועדת יותר לדלדול המיומנויות הקוגניטיביות. וודאי חלק גדול מהמתרגלים חווים ברוחם ועל בשרם את הקשר בין השיטה והתפקודים הקוגניטיביים הנדרשים כדי לתרגל. כך למשל נחוצים קשב (רב!), ריכוז, הבנת הוראות נאמרות וכמובן הבנת הגוף ותרגומם לגוף האישי.
במחקר זה הלכנו מעבר להתנסויות האישיות המדווחות באופן סובייקטיבי אל המדידות האמפיריות, ונקווה שזו התחלה להמשך חקר מה"ג.
יוספה מיכאלי, ליה זמיר, זהבית מוהגר
ד"ר אודליה אלקנה, ד"ר רבקה רייכר-עתיר