מאת נאוה סמל
"מחשבת הגוף – השיטה: תנועה, בריאות, טיפול"
מאת יוספה מיכאלי, הוצאת "חרגול – עם עובד" 2009, 397 עמ'.
"את הולכת לשיעור התעמלות?" אני נשאלת פעמיים בשבוע, ומיד אני יורה את התשובה: "לא! אני לומדת מחשבת הגוף". "מחשבת הגוף – השיטה, תנועה, בריאות, טיפול", ספרה החדש של יוספה מיכאלי הוא דיון מקיף באסכולת תנועה ייחודית שפיתחה מיכאלי מאז שנות הששים ואשר קנתה לה חסידים ונאמנים רבים במרוצת השנים. מחשבת הגוף אכן איננה התעמלות במובן המקובל, אלא חינוך לתודעת גוף נכונה, מתוך ההנחה שזהו הדבר הנכון לבריאות גופנית ונפשית כאחד ומתוך תפיסה כוללת של המערכות המשולבות שמפעילות את הגוף, לרבות "עקב אכילס" שלו, ותפקודיו בהקשר של חיים בני זמננו – תוססים ומאתגרים, כמו גם תחת מכבש לחצים יומיומי.
היעד הוא "להגיע לכך שגופו של אדם יפעל כמכשיר מכוון ויעיל", כותבת מיכאלי, "כשם שמכונה שאינה פועלת מחלידה ומתקלקלת, כך גם אורגניזם חי ומורכב כגוף האדם, זקוק לתנועה כדי לקיים ולווסת כהלכה את תהליכי החיים".
מושגי היסוד במחשבת הגוף הם המודעות ליציבה, איכות התנועה, חשיבותם של מנוחה והמעברים הרכים והמעוגלים בין תנועות, מקומם המרכזי של נשימה, שחרור והרפיה בסדרות התרגילים, וכמובן כף המאזניים העדינה בין המעטפת הגופנית שלנו ובין פעימת הרוח שבפנים – כיצד הרגש וההכרה מתווים ומזינים את המימוש הפיסי.
מכלול הנושאים המגוון הזה נפרש על פני ארבעת חלקי הספר שמתמקדים בהתנהלות הגופנית ובלמידת עקרונותיה, בפיתוח תנועה ויציבה באמצעות שיעורים קבוצתיים ובטיפולים יחידניים, ובמבט לעומק על מעשה המרכבה האנושי. הספר הוא תעודת זהות של השיטה, ולצד הדיון התיאורטי והמנומק, מפורטות הדרכים ליישומה המעשי. "השיעורים מלמדים כיצד לבחור בהתנהלות הנכונה של הגוף ולקיימה לאורך זמן, כדי שהגוף יהפוך למקור שמחה, הנאה ונועם", כותבת יוספה מיכאלי.
ניתן לקרוא את פרקי הספר ברצף, ועם זאת, כל פרק עומד בפני עצמו, ומזמין לחוויית הקריאה את האדם הסקרן, זה שמבקש להרחיב דעת על הקשר שבין גוף ובריאות, וכמובן את אנשי המקצוע מכל תחומי הטיפול. אילו הרמב"ם היה חי בימינו יש להניח שהיה אף הוא נדרש לתורה. "שלמות הגוף קדמה לשלמות הנפש, והיא כמפתח הפותח טרקלין", כך אמר.
יוספה מיכאלי הקימה לשיטה דור של מורים הפועלים בכל רחבי הארץ, ביניהם בנה פלד מיכאלי (שמלמד שלושה שיעורים לדוגמה בתקליטור המצורף לספר), וללי (הללי) שמר, עורכת ספרים בעלת ותק, שערכה את הספר בתבונה וביד אוהבת ומיומנת.
מחשבת הגוף היא השקעה לטווח ארוך ותחזוקה שוטפת. בהוראת תנועה נכונה יש כדי לפתור בעיות שכיחות ככאבי גב או בעיות בשכמות. עם כתף חבולה הגעתי גם אני בשעריה של יוספה מיכאלי לחפש מזור.
התגמול, כך למדתי על בשרי, נבחן על פני ציר הזמן, מתוך אמונה שהתמורה מגיעה תוך השקעת מאמץ מתמדת ומחויבות שהנאה בצידם.
"מחשבת הגוף" נועדה לגרוע מן הנטל הכבד שבו אנו נושאים ביום יום התובעני שלנו: להקל על עמוד השדרה, להגן על מנגנוני הבלימה, למנוע פגיעות ונזקים טרם הופעתם ולקזז בשחיקה ובבלאי אורטופדי מצטבר.
מדי שיעור בשיעור, הגוף לומד להגיע לאיזון, בתיאום עם צרכינו המשתנים ללא הרף. הוא מתוודע לעצמו מתוך פיוס, וכל תרגיל נעשה מתוך הוראות מדוקדקות ובהפעלה מושכלת. התרגילים מעשירים את קשת התנועות ומרחיבים את טווחי הפעולה של השרירים והמפרקים, במיוחד אלה המקופחים שאינם מגיעים לכדי מיצוי. שום תרגיל אינו אקראי או מכני ואין מדובר באימון ספורט שנועד להפוך אותנו לאתלטים מצטיינים או ליצור רף תחרותי. מחשבת הגוף מחנכת לאינסטינקט תנועתי נכון גם בהתנהלותנו השוטפת מחוץ לשיעורים – בעולם האמיתי המתוזז ועתיר המתחים.
לא אחת אני מוצאת את עצמי מיישמת את עקרונות השיטה בשעת נהיגה, או בעמידה בתור בסופרמרקט. הגוף שלי, מסתבר, כבר הטמיע את התורה, והתלמיד הנאמן יודע באיזו תנועה לבחור ומקיים עם המוח תקשורת סמויה, נבונה ורבת השראה ממני. למדתי שניתן ללמד את הגוף וללמוד אותו בו-זמנית.
בסוף כל שיעור אני נזכרת במילותיו של המשורר אברהם חלפי: "קרוב אני לגופי מאד, רחוק אני מגופי עד אין פשר".