כל מטפל במה"ג מתחיל את דרכו כמורה בשיעורים לקבוצות. רק לאחר מכן הוא לומד לטפל ומוסמך כמטפל, בעודו ממשיך להשתתף כתלמיד בשיעורי התנועה. מעָרַך הכשרה זה מאפשר לו לשפר את מיומנויות הטיפול, באמצעות חשיפה ליכולות ממוצעות של אנשים "רגילים" וטיפוח מתמיד של תחושות הגוף שלו־עצמו ככלי להבנת המטופל.
The treatment is based on a combination of various key components – movement, touch and verbal
• שילוב בין ידע ותחושה: אצל המטפל משולב הידע התיאורטי עם מודעות גופנית ועם יכולתו לראות, להבין וגם לחוש את גוף המטופל דרך ידיו, מתוך ידיעת גופו הוא.
• שיטתיות וטיפול אישי: הטיפול מבוסס על תפיסה רעיונית תיאורטית המתאימה לכל, בתוספת התייחסות אישית לכל מטופל.
• תלות זמנית ככלי לעצמאות: הטיפול האישי והעוטף עשוי ליצור תלות של המטופל במטפל במשך תקופת הטיפול; מהלך הטיפול של מה"ג מכַוון להקנות עצמאות גופנית, דרך עבודה עצמית ואחריות אישית למטופל, ובכך נפתרת מאליה התלות הזמנית בצורך בטיפול.
קיימות שפע סיבות העלולות לחולל פתולוגיות, לעומת מיעוט הסימפטומים המבטאים אותן — לרשות הגוף עומדת רשימה די מוגבלת של אפשרויות תגובה וסימפטומים לביטוין. מדובר במגוון צר: כאב; נפיחות; אודם; הפרעות בתפקוד אחת המערכות או יותר. לכן, לא פשוט לאבחן את מהות הבעיה ואת מקורה על־פי הסימפטומים, כי הם עלולים להיות משותפים לבעיות אחדות או להסתעף ממקורות שונים. בירור כזה דורש עבודת בילוש מורכבת. זוהי הנחת יסוד של הטיפול בשיטת מה"ג, ומכאן היקפו הרחב של הטיפול.
בכל בעיה חשוב לטפל באופן מערכתי ולא רק באופן סימפטומטי, מפני שתיתכן השלכה על שאר חלקי הגוף. זוהי גישה שונה מן המקובל לעתים במערכת הרפואה. המטפל במה"ג אינו מפנה את תשומת הלב רק למקום התלונה, כפי שנהוג בביקורת שלאחר ניתוח או קיבוע, אלא מתייחס באופן כולל וענייני למצבו של המטופל במעקב ארוך טווח. העובדה שהחולה נכנס אל חדר הבדיקה על רגליו אינה מצדיקה לסמן "וי" כהצלחת הטיפול הרפואי האורטופדי. כדאי גם לבדוק אם הוא נשאר צולע, לכמה כדורים נגד כאב הוא זקוק, אם יש השלכה של הפציעה או הטיפול על איברים אחרים בגוף ואם חזר לתפקד באופן מלא בכל שטחי החיים.
עדיף על קשר אישי, מתמשך, שיטתי, סובלני ומכיל על פני התמחות המחלקת את האדם לחלקים מצומצמים ותחומי התמחויות שאינם תואמים זה את זה, מנקודת מבט מקצועית וארגונית. שיטה זו מאפשרת הבשלה של רעיונות טיפוליים, מאפשרת זמן לא מבוטל לכל מטופל ומעניקה יחס אישי למצב הכללי של המטופל כמו גם למצבו בזמן הבדיקה.
המספר של מפגשים אחד על אחד בטיפול לא נקבע, ותלוי באדם, בבעיה, במורכבותו, בקצב התקדמות המטופל, ביכולת המטופל להבין את הטיפול וליישם אותו ויכולתו של המטפל לכוון. את הטיפול והתאם אותו לבעיה. זה חל גם על מספר המפגשים בשבוע. הכל מוגדר על פי שיקולים שונים, ולא ייקבע מראש על ידי פרוטוקול כלשהו. טיפול יסודי אינו תהליך קצר. זה דורש מחקר מעמיק של מקור הבעיה ולא רק להקל על הסימפטומים שלה, כך שהבעיה לא תופיע שוב לאחר שהתגברה על שלב החריף שלה. ניתן לרפא, לשפר או לתחזק חלק מהבעיות, ובמקרים מסוימים המטרה היא להאט את התהליך הניווני.
תהליך הטיפול וההוראה בשיטת קוגניציה של הגוף מתמודדים באותה מידה עם המוח כמו עם העצמות והשרירים, מתוך הבנה שמערכת אורתופדית טובה תלויה, בין היתר, במערכת הנוירולוגית, המודעת והתת מודעת, מאחר וקשר הדדי. קיים בין שתי המערכות הללו.
הטיפולים ניתנים באמצעות מגע איטי ומרגיע של הידיים.